Koudkweek
Hieronder een paar ervaringen en tips van koudkweker Aad van Elswijk uit s-Gravenzande die meer dan 27 jaar zijn Gouldamadines buiten heeft.
Het begin
Als je nog moet beginnen stel dan vast wat voor jou koudkweek is, zonder verwarming binnen of zoals ik ze kweek zonder verwarming buiten waar ze kunnen beschikken over een binnenvolière en beplante buitenvolière. Ik ben destijds begonnen met vogels van binnen vandaan, en grootgebracht door Japanse meeuwen. Dat zou ik nu niemand meer aanraden, omdat er voldoende liefhebbers zijn die ze buiten kweken en je ongetwijfeld op weg willen helpen. Het mooiste is beginnen als de temperatuur op gaat lopen, het voorjaar dus. Mei of juni als de vogels goed op kleur zijn en op volle glorie.
Onverwant
Zorg voor wat onverwante vogels die vrij kunnen paren. Daarmee komt een natuurlijke selectie opgang: de sterkste zoeken elkaar op en het risico van onbevruchte eieren is gelijk en stuk minder.
Groepsvogel
Voorts zul je merken dat de Gouldamadine een groepsvogel is die rustig de jongen van een ander voert, tegelijk in bad gaat vooral buiten als het regent, tegelijk eet en broed. Bij mij komt het zelfs voor dat jongen die zelf nog gevoerd worden weer andere zwakkere jongen bijvoeren!
De selectie
Selecteren is in koudkweek anders dan wanneer je alleen voor de vogeltentoonstelling (TT) kweekt. Ik selecteer op:
- Hoe past de vogel zich aan in de volière zowel onderling als op gevaar van buiten, denk aan katten en roofvogels. Als bij mij een merel een noodkreet slaakt duiken mijn vogels al in alle hoeken weg.
- Hoe goed verzorgt hij zijn nest en jongen;
- Hoe is de conditie na de broed;
- Hoe komt de vogel door de rui;
- Hoeveel vogels van verschillende bloedgroepen hebben we.
De kweek
Koudkweek: Wees zeer zuinig op je eerste eigen gekweekte jongen; zij vormen de basis voor je eigen op te bouwen stam. De selectie voor een bepaalde kleurslag kies je vooraf door de vogels bij elkaar te zetten om vrij te kunnen paren. Zelf heb ik voor wildkleur gekozen, en dan de drie kop kleuren door elkaar.
De jongen gaan bij mij na drie weken apart in een grotere volière waar ze gezamenlijk ruien en zitten tot de volgende selectie. Dat geeft meer rust in de kweek volière.
De kweek vogels gaan bij mij na de broed apart in poppen en mannen. Dit om een rustige periode te krijgen waarin ze kunnen ruien en op krachten komen. Als de mogelijkheid er niet is om vogels apart te zetten, voorkom dan overbevolking: dit is zeer slecht voor de vogels.
Doordat ik mijn vogels kleurringen geef kan ik in één oogopslag zien of familie soms te veel interesse in elkaar hebben zonder ze te hoeven vangen om op hun ring te kijken.
Voeding
De vogels krijgen bij mij geen zacht voer! Wel krijgen ze een dopje levertraan op 5 kilo Senegal gierst wat in een open bakje alleen tijdens de broed wordt verstekt tegen legnood. Dit met name omdat in Nederland de temperatuur nogal schommelt. Ze hebben de keus uit basis tropisch zaad, Senegal gierst, Japans milet, wildzang, trosgierst en grit. Groen halen ze uit de buiten volière waar o.a. raaigras groeit en diverse andere onkruiden en planten. Zorg wel voor voldoende gekookte eierschillen, sepia, en een liksteentje (hiervan zie ik de poppen die op het punt staan eieren te leggen altijd eten.)
Vers bloed
Soms moet je vers bloed in je stam inkweken. Om te zorgen dat de bloedlijnen niet te dicht bij elkaar komen. Zelf koop ik dan "alleen" mannen. Die kunnen dan een seizoen aclimatiseren en het jaar daarop doen ze mee met de kweek. Omdat mijn eigen poppen wel wat gewend zijn wat kou betreft, zijn er zo minder problemen dan dat je een pop koopt. Als het koppelen een probleem wordt omdat de mannen van jezelf sterker zijn, is de oplossing je nieuwe man met een paar poppen apart te zetten. Jje zult zien dat de broedrijpe poppen hun uiterste best doen om de man voor zich te winnen als de ander mannen er niet bij zitten. De pop die wint, blijft erbij en de sterkste jongen van dit koppel gaan de stam in.
Het succes
Dit is een ruwe samenvatting. Geïnteresseerden kunnen altijd komen kijken en zijn van harte welkom. Ik ben namelijk geen schrijver maar koudkweker die zomers geniet van de vogels in de volière, jong en oud, binnen of buiten geboren en die in de winter rustig de sneeuw opzoeken.
Een kleine indicatie, dat dit alles kan, is af te leiden van het aantal jongen wat dit jaar weer is geboren. Als koudkweeker zit ik nu op 108 jongen en zal verplicht zijn op tijd te stoppen om overbevolking te voorkomen.
Met vriendelijke sport groet,
Aad van Elswijk
Noordlandseweg 40
2691KM s-Gravenzande(zh)
tel. 0174-418007